Recuperem articles locals! (XVII) Llibertat per escollir

Article publicat per CUP Santa Perpètua

La llibertat d’escollir és una falsa llibertat si atempta contra la justícia social i la cohesió social. La llibertat com qualsevol paraula ha d’anar acompanyada de tot un seguit de determinants que la complementen en el seu màxim significat. La llibertat ha d’anar acompanyada de fraternitat, d’igualtat, de solidaritat, de raó, de respecte, de discriminació positiva, de feminisme, de memòria i si cal de reparació. D’altra manera podem caure en una fal·làcia. Llibertat per escollir quina pena de mort, o la llibertat de l’autodefensa amb la compra indiscriminada d’armament. O la llibertat per desforestar l’Amazònia per fer paper de vàter, la llibertat de consumir amb excés o malbaratar tant energia com aliments, la llibertat de jugar a la borsa a fons d’inversions especuladors per aconseguir el rendiment més gran a costa de llocs de treball, de fer fora llogaters, d’hipotecar els aliments de futur o, de guerres i morts per la venda d’armament. La llibertat de tancar fronteres.

Però per la llibertat del lliure mercat no podem permetre eliminar pobles, cultures i memòries pel sol fet de donar beneficis. La llibertat és de l’individu però no és individualista. La llibertat és personal però respon davant el col·lectiu. La nostra llibertat no pot segregar per sexe, per motius econòmics, per situacions socials. Doncs, això és el que passa en el nostre sistema públic d’educació. Quan escollim amb llibertat entre una escola pública o una concertada hem de saber que no és una decisió lliure per tothom. Hi ha moltes famílies que no dubten per què no poden. No s’ho poden permetre. Però en canvi, amb els seus impostos subvencionen escoles concertades per qui se la pugui pagar.

Certament, és una decisió de llibertat individualista que no té en compte la cohesió social i la justícia social. Sense entrar a valorar quina escola és millor, la concertada o la pública, el que si diem algunes, és que l’educació acadèmica i reglada no pot representar un negoci per ningú. L’escola només ens la podem permetre pública, gratuïta de 0 a universitat, democràtica en tots els seus estaments, que fomenti l’esperit crític, laica i sense dogmes de fe, científica, catalana i participativa de tota la comunitat educativa.
Apunta’t a la Pública