Recuperem articles locals! (XV)

Superant tòpics

Publicat el 13 d’octubre del 2017 a la web d’AEB 

Fa unes setmanes un equip d’Antena 3 va visitar la nostra ciutat amb l’objectiu de copsar l’ambient previ al referèndum de l’1 d’octubre i contraposar-lo al d’altres ciutats com ara Vic.

Un podria, en principi, alegrar-se que una cadena estatal tingués interès en saber què pensava la nostra ciutat davant un esdeveniment tan significatiu.

La realitat és ben diferent.

La imatge que es té de la nostra ciutat és un estereotip que no ens traiem de sobre. Ciutat dormitori, amb la forma d’Espanya, plena d’immigrants del sud de la península, etc.

Veient el resultat de la gravació un té la constatació que no hi ha cap interès en revisar aquesta visió de la ciutat i de la gent que hi viu.

Visita a l’AAVV sense àudio tot i que cinc veïnes es van esforçar per intentar explicar durant més d’una hora quina és una de les visions que es poden tenir sobre la nostra plural realitat. I al mercat amb un senyor de Badajoz amb l’accent característic omitint expressament la conversa entre venedors i compradors que es va produir i que van gravar, en català. Res de profunditat, res de contingut, res .

A Badia hi ha molta gent que viu i treballa sota uns paràmetres ben diferents, però això no interessa. Potser és més fàcil recórrer al tòpic i traslladar al món allò que fa 40 anys es creu que és Badia. El context de xoc de trens Catalunya-Espanya no fa si no incrementar la necessitat de projectar aquesta imatge.

A la suposada ciutat més unionista de Catalunya van votar 2.055 persones en el referèndum de l’1 d’octubre amb més d’un 90% de vots afirmatius. Les imatges de les cues davant els col·legis electorals a Badia no va sortir a la televisió.

Al nostre entendre, aquestes persones (com també les que van votar no) volem decidir lliurement el seu futur més enllà dels tòpics que des de fora (i sovint també des de dins) es vol projectar de la ciutat.

Què passarà d’ara en endavant? Ningú no ho sap.

El que si que és cert és que a Badia hi ha gent amb projectes de futur engrescadors que volen superar l’estigma, els tòpics i estereotips desenvolupant projectes de vida, socials, culturals i polítics dignes de ser viscuts independentment de l’origen de la seva família.

Des de l’AEB, organització lligada en el temps a la independència de Badia, continuarem treballant per una ciutat més justa, solidària, culta i plural on, cada vegada més, hi hagi gent disposada a mobilitzar-se i lluitar per una vida millor. Més enllà de les banderes i els tòpics.